Tudtátok, hogy az első pezsgőket nem is a Törley palackozta Magyarországon?

Történelmi források szerint valamikor az 1800-as évek elején a sümegi Rosty Lajos cs. kir. kapitány, Champagne vidékről hazatérve és kitanulva a pezsgőkészítés fortélyait, hamar megkezdte ez irányú kísérleteit. A sümegi Palota Pincében található kiállításon megtudhatjuk, hogy 1806-ban már két pezsgőpince is működött a településen, a Rosty és a Bajomi, ahonnan ez időben az itt készült és palackozott pezsgőkből már külföldre is szállítottak, megelőzve ezzel vagy fél évszázaddal a Törley gyárat. A varázslatos sümegi Palota Pince maga egy időutazás a múltunk és történelmünk egy darabkájába, ahol középkori környezetben ismerkedhetnek meg az idelátogatók a hely gazdag történelme mellett, szőlészeti, borászati és pezsgőkészítő múltjával is. A sümegi Egly Kézműves Pince tulajdonosa és borásza Egly Márk több év kutatás és tanulás után kezdett bele a pezsgőkészítés hagyományának felélesztésébe és az új kísérleti tételek előállításába. A pezsgő a sümegi várhegy dűlőjéből származik, ahol az újra álmodott ültetvény a XVI. század előtti magyar szőlőfajtáiból szüretelik, gondosan válogatják, majd az alapbor elkészítése után, hagyományos feldolgozással amfórában erjesztik és érlelik. Ezt követően pedig tradícionális eljárással pezsgősítik.
 
Ha szeretnétek megismerni pinceképviseletünk legújabb partnerét és megkóstolni a különleges sümegi borokat vagy a tradicionális champagne-i eljárással készült helyi pezsgőt, akkor gyertek el a július 2.-án tartandó Portfólió Bemutatónkra, és ismerjétek meg személyesen is történetüket és kóstoljátok meg az izgalmas és különleges sümegi terroir jegyeket bemutató tételeiket.
 
Ápropó!
A sümegi pezsgő mellé pedig méltán illik a Sümegen készült a Párizs melletti Tours-ban világbajnokságot nyert Ranolder sajt, amit július 2.-án személyesen a sajtmester kínálásával kóstolhattok meg.
0 Comments

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

©[2015] Demijohn

Log in with your credentials

Forgot your details?