Történelmi források szerint valamikor az 1800-as évek elején a sümegi Rosty Lajos cs. kir. kapitány, Champagne vidékről hazatérve és kitanulva a pezsgőkészítés fortélyait, hamar megkezdte ez irányú kísérleteit. A sümegi Palota Pincében található kiállításon megtudhatjuk, hogy 1806-ban már két pezsgőpince is működött a településen, a Rosty és a Bajomi, ahonnan ez időben az itt készült és
palackozott pezsgőkből már külföldre is szállítottak, megelőzve ezzel vagy fél évszázaddal a Törley gyárat. A varázslatos sümegi Palota Pince maga egy időutazás a múltunk és történelmünk egy darabkájába, ahol középkori környezetben ismerkedhetnek meg az idelátogatók a hely gazdag történelme mellett, szőlészeti, borászati és pezsgőkészítő múltjával is. A sümegi Egly Kézműves Pince tulajdonosa és borásza Egly Márk több év kutatás és tanulás után kezdett bele a pezsgőkészítés hagyományának felélesztésébe és az új kísérleti tételek előállításába. A pezsgő a sümegi várhegy dűlőjéből származik, ahol az újra álmodott ültetvény a XVI. század előtti magyar szőlőfajtáiból szüretelik, gondosan válogatják, majd az alapbor elkészítése után, hagyományos feldolgozással amfórában erjesztik és érlelik. Ezt követően pedig tradícionális eljárással pezsgősítik.![](https://demijohn.hu/wp-content/uploads/2020/06/pezsgő-200x300.jpeg)
![](https://demijohn.hu/wp-content/uploads/2015/07/családi-kép-300x200.jpg)
![](https://demijohn.hu/wp-content/uploads/2020/06/pezsgő-200x300.jpeg)
Ha szeretnétek megismerni pinceképviseletünk legújabb partnerét és megkóstolni a különleges sümegi borokat vagy a tradicionális champagne-i eljárással készült helyi pezsgőt, akkor gyertek el a július 2.-án tartandó Portfólió Bemutatónkra, és ismerjétek meg személyesen is történetüket és kóstoljátok meg az izgalmas és különleges sümegi terroir jegyeket bemutató tételeiket.
Ápropó!