Nemrég Borbély Rolandnál jártunk, s megkóstoltuk az éppen összeházasított 2013-as Bükk blanc-t.

Gallay Pince: Bükk blanc 2013 – zenit, pinot blanc
Bükk

A bor egészen izgalmas, annak ellenére, hogy tényleg csikókorban van. Várhatóan az év végén kerül majd forgalomba, addig kap még egy kis kezelést, majd a palackban lesz ideje arra, hogy minden besimuljon.

Borbély Roland több évet dolgozott Kaliforniában, s ez ezen a boron is nyomott hagyott. A hordó használata, a finomseprőn tartás és felkeverés is erre utalnak.

Közepesnél mélyebb citromszínű tiszta bor. Egy évet volt hordóban, ahol a finomseprő felkeverése mellett fejlődött, formálódott.

Roli talán a legfontosabb borának tartja, ami a tartalmon is érezhető.
Stílusa leginkább egy hűvösebb kaliforniai fehérbor stílusát mutatja. Persze a Bükk nem Kalifornia, s ez a bor sem egy Mondavi. Ezt azonban nem bánjuk.

A pohárba szagolva erőteljes, fás karakterű bor köszön vissza. Még nagyon fiatal, s a fa sem teljesen simult be a borba, de mivel az igazi premier még azért jó néhány hónapot várat magára, így van ideje, hogy „kiforrja” magát.

Izgalmas, ahogy a bor hűvös karaktere parallel jelenik meg az érett alapanyag jegyeivel. A Bükk az egyik leghűvösebb magyar borvidék, amit ez a bor is mutat, ugyanakkor az érettség is egyértelmű.

Az illat közepesen intenzív. Érett fehérhúsú gyümölcsök – elsősorban alma és körte – vanília, ananász. A hordó mind illatban és ízben, mind a struktúrában fontos szerepet kapott. Egyelőre még kissé uralja a bort, de vélhetően szépen besimul majd. A jó közepes testhez, igen lendületes savak, kis cseresség és arányos alkohol társul. Szájban telt és feszes is egyben.

A korty eleje édeskésen behízelgő, majd feszes és lendületes, krémes és vajas.
Szájban aszalt gyümölcsök, pörkölési aromák, olajos magvak.

Ott a friss és zamatos szőlő íze is, mellette zöldgyümölcsök, lime, grapefruit, érett egres.

Egyértelműen nagyon fiatal bor, szinte tényleg még hordóminta, ugyanakkor az már most érezhető, hogy komoly életút áll még előtte. Komoly érlelési potenciállal rendelkezik, melyet érdemes is lehet kihasználni, ugyanis szép fejlődésre van kilátás a palackos érlelés során.

Shopping Cart
Scroll to Top