Mostantól a „természetes bor” is hivatalos kategória Franciaországban

 

 

 

 

 

 

 

A közel 10 éves lobbizás eredményeképpen hivatalosan is kategória lett a „természetes bor” Franciaországban. Mostantól vin méthode nature megjelöléssel kerülnek forgalomba azok a francia borok, amik megfelelnek a hosszú előkészítés után elfogadott termékleírásnak. A felügyeletről és betartatásról a Természetes Bor Unió fog gondoskodni, ami a francia agrárminisztérium, a francia eredet és minőségvédelmi intézet és a francia hamisítás elleni iroda együttműködésével jött létre. A természetes bor palackozásához szigorú kritériumoknak kell megfelelni.

Kizárólag kézzel szedett, organikus művelés alá vont területről származó szőlőből, spontán erjesztéssel lehet bort készíteni.

A vinifikáció során tiltott a cross flow szűrés, a High-Temperature Short-time  (HTST) pasteurization, vagyis a magas hőmérsékleten végrehajtott rövid idejű pasztörizáció, a termovinifikáció (must- vagy cefremelegítés) és a fordított ozmózis (amivel kivonható alkohol a borból, illetve csökkenthető annak ecet- és illósavtartalma). A maximális összes kénszint nem haladhatja meg a folyamat során semmikor a 30mg/l értéket.

Amennyiben egyáltalán nem tartalmaz ként a bort, a minőségi védjegyként használt logón ezt is feltüntetik. Az ellenőrzés minden évjáratnál a hivatalos felügyeleti szerv feladata lesz. Első körben mintegy 100 borászat 1000 hektoliternyi bora kapta meg a vin méthode nature igazolást, ezek mindegyike már a tavalyi szüret előtt vállalta, hogy az előírásoknak megfelelően készíti a borokat.

Shopping Cart
Scroll to Top