There is nothing to show here!
Slider with alias aboutus not found.

PINCEKÉPVISELET

A szakmai tapasztalatommal és értékesítési munkámmal, segítem a családi pincészeteket, hogy magyar és nemzetközi szinten is megismerjék termékeiket és munkásságukat, ezáltal hozzásegítve Őket fejlődésükhöz és a kitűzött minőségi céljuk megvalósításához.

GALLAY KÉZMŰVES PINCE

Borbély Roland a borkészítés mesterségét, vagy legalábbis annak legjavát a tengerentúlon, Kaliforniában sajátította el. Hazaérkezvén szüleivel vágott bele egy kis birtok – ahogy ők nevezik, „boutique” borászat – felépítésébe, amely mára mintegy 11 hektárra rúg. Nyékládháza, Mályi és Miskolc legjobb dűlőiben található szőlőjük: a zenit, a pinot blanc és a zweigelt. Rolandot Amerikában élő bátyja és budapesti illetőségű kedvese, Zsuzsi is segíti, és úgy tűnik, a családi csapatmunka egyre inkább meghozza gyümölcsét.

TOVÁBB A BOROKHOZ

KARÁDI – BERGER

Karádi Szilvia és Berger Zsolt 1999-ben alapították borászatukat Erdőbényén. Területeik a Palandor és a Narancsi dűlőben találhatók, kiváló déli, délnyugati fekvésben. 4,6 hektárunkból jelenleg 3,6 hektár terem. Az idős ültetvényekről készített borainkat kézműves módszerekkel, minimális technológiával készítik a Tokaj-hegyaljai hagyományokat követve.

TOVÁBB A BOROKHOZ

FEKETE SZŐLŐBIRTOK

A szőlőbirtok egy kis családi pince köré települt, amely a VINEA CSOPAK védjegyoltalom alatt álló egyik I. osztályú dűlőnek, a Hegyalja dűlőnek része. A birtok mindössze 1 Ha olaszrizling szőlő ültetvényből áll, amely gondos kézi munkával kerül megművelésre és a kézműves borászat legősibb hagyományait ápolja. A szőlőbirtokot vezető tulajdonos, dr. Fekete Zsolt, a Csopaki Kódex Védjegybizottságának elnökeként személyesen is őrködik a birtok hagyományos technológián alapuló borainak minősége felett.

TOVÁBB A BOROKHOZ

GRÁL PINCE

Mucsi Zalán fiatal borász a Pántlika pince birtokigazgatási feladatok mellett építi saját birtokát Tolnában, egészen pontosan Gyönkön. Középpontban a 2 Ha-os Pelzberg dűlő áll, melyben a Kékfrankoson van a hangsúly némi Szürkebaráttal és Merlot-val kiegészítve. Organikus művelésmódnak és a legkíméletesebb feldolgozásnak, természethű borkészítésnek a híve.

TOVÁBB A BOROKHOZ

BARNABÁS PINCE

Családi gazdaságunk 2000. évtől foglalkozik szőlőműveléssel, borászattal, a Somló-hegy egyik legjobb adottságú területén, a déli fekvésű Aranyhegy dűlő tetején, mindössze 0,6 hektár nagyságú szőlőbirtokon. A természethű szőlőművelés és borászat célja csúcs minőségű borok előállítása, kizárólag magyar, somlói őshonos szőlőfajták (Hárslevelű és Furmint) termesztésével. A kiváló minőségű bor-ízvilág érdekében a termesztés során nagy gondot fordítunk a metszésre, zöldmunkára és az ésszerű terméskorlátozásra. Kizárólag érett, jóízű szőlőfürtök kerülnek feldolgozásra, mely során csak minimális mértékben használunk vegyszereket, így fajélesztőt sem, hagyjuk, hogy főleg a természetes folyamatok alakítsák, érleljék a borokat (10-20 hónapos fahordós és 3-5 hónapos palackos érlelés).

TOVÁBB A BOROKHOZ

SÁNDOR ZSOLT ORGANIKUS PINCÉSZETE

Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta.

Az utóbbi végett választottam a Bükki borvidéket és nem a körülöttünk lévő ismerteket.Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen -mint oly sok minden- ez is működött!A bükki borvidék 1970 óta önálló, de a környéken a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya igen régre nyúlik vissza. Avason  már a XVIII. században komoly pincerendszer épült ki. A borvidék talaja jellemzően riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok. Számomra fontos a Természet és a környezetem egészsége, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort. Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat.

TOVÁBB A BOROKHOZ

SANZON TOKAJ

Letisztult, elegáns szólamok Hegyaljáról. Valljuk és hisszük, hogy Tokaj-Hegyalján bort készíteni nem csak lehetőség, de felelősség is egyben. Dűlőnyi történelem, hagyomány és kultúra.

A tulajdonosok: Rácz Erika és férje, Jánosi Gergely. Egyikük sem borászcsaládból származik, de Erika Tokaj hegyalján született és nőtt fel, beleszületett a szőlő és bor világába, mindig is volt szőlőjük és boruk. A borászatot is a szülőktől átvett 0,3 hektáron indították el.

Jelenleg 5 hektár művelhető területtel rendelkeznek Erdőbénye és Tolcsva közötti vulkanikus dülőkben (Rány, Palánkos, Szentvér, Serédi és Nyakvágó). A 3 fő tokaji fajtával Furminttal, Hárslevelűvel és Muskotállyal dolgoznak.

Letisztultságra és a természettel való harmóniára törekszenek mind a szőlőben, mind a pincében: a területeket organikus módon művelik, a borok készítéséhez nem használnak semmilyen adalék vagy „segéd”anyagot.  Céljük olyan borokat készíteni, mely a fajta és a vulkanikus terroir tökéletes összhangját közvetíti.

TOVÁBB A BOROKHOZ

BAGOLYKŐ BIRTOK

Friedrich Dóri és Dani az egyetemen ismerkedtek meg, ahol Dani szőlész-borász mérnökként, Dóri élelmiszermérnökként végzett. Már ott eldöntötték, hogy közös birtokot szeretnének majd építeni. Először Tokajban dolgoztak és ott is szerették volna elkezdeni a közös jövőjüket, de be kellett látniuk, hogy nem hegyaljaiként nehezen tudtak boldogulni és területvásárlás tekintetében sem volt túl egyszerű a helyzet. Végül 2015 tavaszán Badacsonyba költöztek.
Dóri szülei 2013-ban vásároltak területet Badacsonyörsön. Ez egy 0,5 hektáros terület, nyugati kitettségű. Tavasszal telepítettek nagyjából megegyező arányban Ottonel Muskotály, Rózsakő és Olaszrizling fajtákat. A fajtaválaszték igazából Dóri szülei ötlete volt, mert Ők a telepítés idején ezeket tartották a legjobb boroknak a borvidéken.
Filozófia:
„A szőlőművelésben mindketten az ökológiai gazdálkodásban hiszünk.
A 2018-as évjáratban terveink szerint teljesen átállunk az ökológiai gazdálkodásra.
A pincébe igyekszünk minél kevésbé oxidált, egészséges mustot bevinni. Egyelőre hűtés nélkül erjednek a borok, de igyekszünk minél alacsonyabban tartani a hőmérsékletet, 18°C körül.  Érlelés szempontjából szeretnénk elkerülni a barrique hordó alkalmazását. Amint lehetőségünk lesz rá szeretnénk nagy méretű ászok hordókat beszerezni.
Erjedés után csak bentonitos derítést kapnak a borok.”

TOVÁBB A BOROKHOZ

KEMENDY TRADÍCIONÁLIS PEZSGŐMŰHELY

ifjabb Kemendy László 2016- ban alapította a Kemendy Tradicionális Pezsgőműhelyt . 1988-ban végzett a Budapesti Kertészeti Egyetemen, mint borász italtechnológus ezután 2015-ig közel 30 év munka után hagyta ott a Törley Pezsgőpincészet termelési és műszaki ügyvezető igazgatói székét.

Édesapjával Kemendy Lászlóval már közösen a 70-es években ásott balatonarácsi pincéje, és a pince fölé épített ház volt a kis vállalkozásunk ötlet-bölcsője ahol jelenleg az alapborok készülnek.

Jelenleg édesapja öccse, Miklós és a Balaton másik oldalán élő Kemendy Pista “bátyja” segítik a szőlős ügyeiket. A gondosan válogatott szőlők a balaton északi és déli partjáról származnak. A pezsgőkészítés a család budafoki birtokának pezsgőműhelyében történik melynek minden egyes mozdulatát kézzel végeznek. A családi munkából a fia Kemendy Kristóf is kiveszi a részét. Kemendy László nagy szeretettel és aktivitással keresi azt az utat, mely finom, harmonikus, kiegyensúlyozott pezsgő illat és íz világhoz vezet. A vállalkozás jellegéből adódóan kis mennyiségben kuriózumokat tud előállítani. Képesek finom , jó szerkezetű alapborokból, szigorú higiéniai viszonyok között, precíz technológiával, érdekes, limitált szériájú pezsgőket készíteni.

“Minden palack egyedi,
egy külön világ,
egy önálló élet…”

TOVÁBB A BOROKHOZ

STUMPF PINCÉSZET

 Dr. Stumpf János és fia Péter vezetik a családi pincészetet. János 1991 óta dolgozik mint mentőorvos Egerben, aki erősen kötődik a szőlőhöz, a borhoz, lévén Tokaj-Hegyalján Hercegkúton nőtt fel. Fizetéskiegészítésként kezdtek a szőlővel és borral foglalkozni 1992-ben azután ,hogy Egerbe költöztek. Eleinte csak bérelt ültetvényeik voltak, ma viszont már 20 hektár saját szőlővel rendelkeznek a város több dűlőjében. Jelenleg 9 Ha-on termesztenek szőlőt Eger legértékesebb termőterületén a Nagy-Eged dűlőben. „Kizárólag autodidakta módon, önerőből sajátítottam el az ehhez szükséges ismereteket,tanultam a fajtákról, klónokról, alanyokról, a növényvédelemről, a talajokról. Telepítettem magyar és világfajtákat, azonban mindegyiknél a fő szempont volt, hogy csak az adott fajtának legjobb klónjai  kerülhettek telepítésre. Az is fontos, hogy szeretem a természetet, s amikor csak tehetem, kinn tartózkodom, az tölt fel energiával.” A vállalkozásnak további  lendületet igazán az adott amikor fiam bejelentette, hogy szívesen folytatná, bővítené a megkezdett munkát. Péter energetikai mérnökként valamint gazdálkodási és vidékfejlesztési ágrármérnökként döntött úgy, hogy a szőlőtermelés és borászat az ami igazán érdekli. Korábban is szívesen és érdeklődően vett részt valamennyi munkában, amikor ideje engedte. Egyetemi évei után így már célirányosan 1 éves Ausztria képzésen vett rész Kremsben, ahol Weinmanager-i diplomát kapott. Ma már a munkák java részét Péter irányítja, de amikor szükséges mindig számíthat rám.
Szőlőinket 2,50×0,8 m térállásban telepítjük. A művelésmód: Guyot. Hektáronkénti termésátlag 50 q körül van. E cél elérése érdekében a csökkentett rügyszám mellett rendszeresen végzünk termésritkítást (zöldszüret). A szüret optimális idejének megválasztása a feldolgozás első fontos lépése. Azt követően pedig a lehető legtermészetesebb módon történő feldolgozás, érlelés. A hőmérséklet szabályozásán és alacsony dózisú kén adagolásán kívül nincs beavatkozás, hozzáadott anyag. 3-6 hónapos (fehér bor), 16-18 hónapos (vörös bor) fahordós érlelést követően derítés nélkül palackozunk. Több hónapos palackos érlelést követően kezdődik meg a borok értékesítése. Munkánk során a legfontosabb a minőség megtartása. A már említett Nagy-Eged dűlőben további területek telepítését tervezzük felhasználva az ott szerzett tapasztalatokat. Számos fajtával rendelkezünk már, a továbbiakban a bővítéseket azokkal tervezzük amivel igazán kiemelkedő minőséget tudunk elérni.
TOVÁBB A BOROKHOZ

SZIeGL PINce

A Sziegl Pince élete 2012-ben indult egy ajándékba kapott, több mint 80 éves szőlőparcellával és egy kölcsön hordóval. Kadarka volt az első borunk, és a hajósi határ legszebb szőlőterülete lett a szabadidőnk kedvelt színhelye. Az idős tőkék, a csodás környezet elég hamar magávalragadott bennünket és rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy a szülőfalunkban képzeljük el a jövőnket. Ekkor léptünk be a húszas éveinkbe, még a Kertészeti Egyetem padjait koptattuk, de hétvégére mindig hazasiettünk és gondoztuk a meglévő területet, kerestük a következő megvásárolható parcellát. A család látva a lelkesedést vásárolt egy hagyományos kis hajósi présházat nekünk, ahol a következő évtől történt a feldolgozás. A zsebpénzünk és az első borokból származó bevételünk újabb szőlőterületek vásárlására fordítottuk, így ma már 5,5-6 hektár saját területről készíthetünk bort. A pincekapacitásunk is bővült: mára 3 hagyományos présházban készülnek a borok, melynek egyike vendéglátásra is szolgál.
A szőlőkben folyamatosan, kis elhanyagolt parcellákat vásároltunk, hiszen a pénztárcánk és a terület adottsága volt a 2 fő szempont a döntéseink során. Az elmúlt években ezek a területek felújításán, újratelepítésén vagy fajtaváltásán, vagyis az egységesítésen, az elképzeléseinkre való formáláson dolgoztunk. A birtokunk nagy része löszös agyag altalajon fekszik, melynek felső rétege nagyon heterogén: az egészen magas humusz- és mésztartalmú lepelhomoktól kezdve egészen a finomszerkezetű könnyű homoktalajokig, néhol barna erdőtalaj is megtalálható. A kíméletes szőlőművelésben hiszünk. Rengeteg kézimunkát, gondos odafigyelést, szigorú terméskorlátozást, organikus szőlőművelést alkalmazunk. Az általunk kialakított birtokon termeszteni kívánt fajták az Olaszrizling, Rajnai rizling, Kövidinka, Furmint, Hárslevelű, a Kadarka és a Kékfrankos.
A pincében is hagyományos technológiával dolgozunk. Valamennyi héjon áztatás után fajélesztő hozzáadása nélkül, spontán erjesztünk. Szeretünk a borokkal kísérletezni: késői szüretek, különböző feldolgozási módok, narancsbor készítés és ennek alternatívái. Segédanyagokat sem használunk a borkészítés során, csak ként és minimális bentonitot (agyagásvány, természetes anyag) a stabilizáláshoz. Minél jobb a szőlő alapanyag, annál kevesebb beavatkozás kell a pincében. Így lehet őszinte borokat készíteni, melyek szépen tükrözik a termőhely adottságait – ami méltatlanul elfeledett a Hajós- Bajai borvidéken. Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy milyen szép környezetben élünk, milyen egyedülálló a Hajósi Pincefalu és hogy igenis van potenciál az itteni borokban.
Megjelenés: a címkéken a fák a dűlőt, a termőhelyet szimbolizálják. Utólag, kézzel pecsételve kerülnek rá a papírra – ezzel is szimbolizálva a befektetett kézimunkát, az odafigyelést. Kutatjuk és próbáljuk megismerni a régi dűlőket, azok közötti különbségeket. 2015 óta készítünk dűlőszelekciókat, amik hamarosan kóstolhatóak is lesznek. A házasított borokon pedig más, színes grafikák vannak. Minden fajtából kis palackszámú tétel készül, minden palackot egyesével számozunk.

TOVÁBB A BOROKHOZ

Tomcsányi Családi Birtok

2,5 hektáron, organikus módon műveljük a szőlőt, figyelve és tanulva az ültetvényeket, hogy melyiknek éppen mire van szüksége. A területeket egyébként kertnek tekintjük, ahol bogarak, madarak, vadvirágok, gyümölcsfák és mindenféle növények élnek együtt. Ahol nekünk a harmóniára kell figyelnünk, ami majd létrehozza azt a szőlőt, amiből bort készítünk. A permetezésnél kén és réz mellett narancsolajat és különböző teákat használunk, és nagyon fontosnak tartjuk az időszakos munkák pontos összehangolását a természettel. Az évjáratokat lehetőségnek tekintjük, hogy megismerjünk valami újat a világból, ezért nem használunk az erjedéshez semmit, ami a természetes folyamatokat megváltoztatná! Saját magunkat szeretnénk jobban megismerni a borkészítés által, és ehhez a legőszintébb folyamatokra van szükség. A címkéinkkel három dologra emlékeztetjük magunkat. A hegyre, a szőlőre és saját ujjlenyomatunkra. Somló az a hely, ami magához kötött minket. Ezen a vulkanikus, bazaltos, üledékes talajon dolgozunk. A félbevágott szőlő szimbolizálja a gyümölcsöt, a növényt, és tágabb értelemben a kertet, ahol a legtöbb feladatunk van. És az ujjlenyomat: mert ott vagyunk benne mi is, szívvel lélekkel, tudásunkkal, erőnkkel, időnkkel, hálánkkal, sáros bakancsunkkal, mezítelen talpunkkal és sokszor fáradsággal, tanácstalansággal, félelmünkkel vagy hibáinkkal. Miattunk kerül palackba a bor, és mi döntjük el hogyan. És egyre inkább érezzük, ez csak egy ürügy, hogy elmondjuk mit is gondolunk a világról.

TOVÁBB A BOROKHOZ

VÁLI PÉTER

A napfény, a bor, a gyerekek – és a Badacsony. „A magam örömére” – így hirdeti magát a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb ízvilágú borokat palackozó pincészete. És akinek a „maga örömére” szolgál, az nemcsak Váli Péter, aki megálmodta, hanem Váli Bogi, aki alkotó- és játszótársa a borászatban és az életben – e kettő immár egymástól elválaszthatatlan, ahogyan ők ketten is egymástól. Összekötötte őket mindezek mellett – vagy inkább felett – négy gyönyörű gyermek is, hogy bezáruljon a kör. Fajtaválaszték: Budai Zöld, Kéknyelű, Olaszrizling, Pinot Noir.

TOVÁBB A BOROKHOZ

SOMLÓ KINCSE

A Somló keleti oldalán, 1,5 hektáron, hagyományos bakművelésben, az bio művelésnek megfelelő módon gondoskodunk 11 ősi, Kárpát-medencei szőlőfajtáról.
Ültetvényünkben a somlai főfajták – Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Olasz rizling – mellett megtalálható a Zöldszilváni, Királyleányka, Kéknyelű, Budai, Gohér, Bakator és az Öreg, vagy Szagos Sárfehér is. Birtokunkhoz tartozik még egy 2.500 négyzetméteres fajtagyűjtemény, melyben további, mára már elfeledett magyar fajtával kísérletezünk. Célunk ezek újbóli termesztésbe vonásával az egykor volt somlai életre hívása.
Pincénkben természetes borok készülnek spontán erjesztéssel. Száműztünk minden segédanyagot, nem használunk enzimeket, élesztőket, aromatikát. Nem alkalmazunk cukor- és savpótlást, savtompítást, vagy egyéb vegyészkedést. A szőlőt – estenkénti édes, vagy aszús tétel készítésétől eltekintve – teljes érésben szüreteljük, majd változó időtartamú héjon áztatás után, a színlevet különválasztva és felhasználva dolgozzuk fel, kizárva minden, a szőlőgyümölcs aromavilágát befolyásoló tényezőt. (Ez okból kerüljük a fahordó használatát is.)
Boraink nem tudnak úszni, futni, vagy ugrani, így nem versenyeztetjük őket. Nem divatborok, így nem kívánjuk a fogyasztói trendeket sem követni. Bennük elsősorban a Somlót, a fajtát, a mikrokörnyezetet és magunkat próbáljuk bemutatni. Munkánkat nem az anyagi haszonszerzés motiválja, a célunk egyszerűen nem más, mint elvonatkoztatva minden tiszta, őszinte és szeretet vezérelte emberi tevékenységé: Az alkotás, vagyis az ég felé emelése annak, ami a sárból gyúratott!
TOVÁBB A BOROKHOZ

PÉCSELI PINCE

A Pécseli Pince jelképe a közös nevezőt fejezi ki: a szőlő, a bor, a természet közelsége jelenti számunkra azt az egységet, amire a családi pincénk épül. Pécseli József és Ágnes szőlész-borász kertészmérnökök, Mariann borkedvelő közgazdász, francia kitekintéssel. Közös bennünk a töretlen hit, a lelkesedés, hogy Etyeken komplex, elegáns, a terroirt-t bemutató borokat lehet és érdemes készíteni.

Etyeken, 1,5 ha területen gazdálkodunk, boraink kizárólag saját termesztésű szőlőből készülnek. Az ökológia szemlélet meghatározza pincénk egész működését. Szőlőfajtáinkat, a Chardonnay-t, Pinot noir-t, Pinot gris-t, és Zenitet a termőhelyi adottságok figyelembevételével választottuk ki. Gondosan ügyelünk a terméskorlátozásra, hogy a valódi fajta és terroir jellegek minél jobban megjelenjenek a borban.

Természetes borokat készítünk, optimális, teljes érésben szüretelve. Fajtánkként több szüreti időpontot is választunk, így borainkra jellemző a természetes gazdagság és harmónia. A borok saját természetes fejlődési útjukat járják be: spontán erjesztést követő hosszú, természetes tisztulás és érlelés után elegáns, finom savérzettel az érett szőlő gazdagsága kerül a palackba.

Mindannyian hisszük, hogy a bor egyszerre misztikum és egyszerű valóság, benne van az életünk, munkánk, örömünk, és hálánk. Tudjuk, hogy a mi munkánk a Teljesség szolgálatában áll, figyelünk, szeretjük, és kísérjük, hozzátesszük, amit tudunk, úgy hisszük ebben áll a mi feladatunk.

TOVÁBB A BOROKHOZ

EGLY KÉZMŰVES PINCE

Mondhatnám, hogy szőlész borász szakmérnökként végeztem és hegybíró voltam tíz éven át, mellesleg a Balaton-felvidéki borvidék alelnöke vagyok 12 éve, év agrárembere díjra jelöltek és döntős lettem. Igen ez valóban így van, de ez most nem a legfontosabb. Ez egy hosszú és tanulságos út, ami mind szükségszerű volt ahhoz ahol most állok. Hogy valóban ez lesz az utunk, igen utunk, mert van egy csodálatos feleségem és két lányom, együtt építjük a jövőt. Itt már nem egy álomról van szó, hanem egy családról, amit csinálunk már nem a munkánk, hanem az életünk. 3,5 ha szőlő egy egyedül álló terroiron, csodálatos környezetben . A bor számunkra nem más mint az ember és a természet örök párbeszéde, ahol ég és föld között születnek meg boraink. Gazdaságunk határmezsgyén van, kutatjuk és gyakoroljuk és hisszük hogy a biológiai – bio dinamikus gazdálkodás az utunk a jövőben. Boraink a táj ízét és illatát hordozzák magukban, legfőbb célunk, hogy a lehető legtermészetesebb módon mutassuk meg Sümeg titkait.

TOVÁBB A BOROKHOZ

UNGER BORMANUFAKTÚRA

Az Unger Bormanufaktura egy jogász és egy építész őrült vállalkozása. Célunk természetközeli terroir borok készítése Kékfrankosból. A szőlőben és a borkészítés során a legjobbat keressük és nem ismerünk kompromisszumot.

A Kőszegi-szőlőhegy történelmi területeit nyertük vissza a szőlőnek: a Kálvária-hegyen, a Felső-árnyékos dűlőben, a Szultán-dombon és az Ördögárokban telepítettünk újra Kékfrankost 2016-ban. Az oltványokat erre a területre és éghajlatra szelektálták. A szőlő közepes fürtű és bogyójú, amelyből olyan koncentrált bort készül, amely képes lekövetni a terroir apró rezdüléseit. Mi ezt az üzenetet szeretnénk megérteni és bemutatni a boron keresztül: a Kékfrankos sokféle kőszegi arcát, természetesen.

Vannak régi ültetvényeink is, amelyek közül az egyik a Kálvária templom mellett, a másik a városon kívül, a Guba-hegyen található. A Guba-hegyen a Kékfrankoson kívül Zweigelt és Syrah fajtákat is termelünk. A régi telepítésű területeket is természetes művelésre állítjuk át.

A szőlőt a bio és a biodinamika szabályainak megfelelően műveljük. A általunk telepített fiatal szőlőben sosem használtunk, és nem használunk felszívódó szereket, rovarölőt, vagy gyomírtót, azaz olyan vegyszereket, amelyek a természet sokfélesége ellen hatnak. A permetezés során réz és kén mellett zsurlóteát, csalánteát és narancsolajat használunk. A réz mennyiségét évről évre csökkentjük. A természet ritmusa szerint dolgozunk. A szőlőt növénytakaró borítja; törekszünk a természeti egyensúly megtalálására.

A pincénk egyszerre hagyományos és modern: egy az 1700-as évek közepén épült pincét újítottunk fel és modernizáltunk a kor igényeinek megfelelően, megtartva a  régi épület eredeti formáját, anyagait. A pince a Hegyalja utcában található.

A természetközeliség a pincében is megvalósul: a szőlő feldolgozása és a bor készítése során minimálisan avatkozunk be a természetes folyamatokba. A borokat válogatott egészséges szőlőből, spontán erjesztéssel készítjük, és azok nem, vagy csak minimális mértékű hozzáadott ként tartalmaznak. A borok szűretlenek, derítetlenek.

Filozófiánk alapján természetes terroir borokat készítünk. Célunk könnyű, koncentrált borok készítése, amelyek magas szintű egyensúlyt érnek el, és amelyek a sokféle gyümölcs és fűszer mellet képesek a dűlők egyediségének a bemutatására. A borászat első évjárata a 2020-as évjárat.

TOVÁBB A BOROKHOZ
Shopping Cart
Scroll to Top