PINCEKÉPVISELET

A szakmai tapasztalatommal és értékesítési munkámmal, segítem a családi pincészeteket, hogy magyar és nemzetközi szinten is megismerjék termékeiket és munkásságukat, ezáltal hozzásegítve Őket fejlődésükhöz és a kitűzött minőségi céljuk megvalósításához.

GALLAY KÉZMŰVES PINCE

Borbély Roland a borkészítés mesterségét, vagy legalábbis annak legjavát a tengerentúlon, Kaliforniában sajátította el. Hazaérkezvén szüleivel vágott bele egy kis birtok – ahogy ők nevezik, „boutique” borászat – felépítésébe, amely mára mintegy 11 hektárra rúg. Nyékládháza, Mályi és Miskolc legjobb dűlőiben található szőlőjük: a zenit, a pinot blanc és a zweigelt. Rolandot Amerikában élő bátyja és budapesti illetőségű kedvese, Zsuzsi is segíti, és úgy tűnik, a családi csapatmunka egyre inkább meghozza gyümölcsét.

TOVÁBB A BOROKHOZ

FEKETE SZŐLŐBIRTOK

A szőlőbirtok egy kis családi pince köré települt, amely a VINEA CSOPAK védjegyoltalom alatt álló egyik I. osztályú dűlőnek, a Hegyalja dűlőnek része. A birtok mindössze 1 Ha olaszrizling szőlő ültetvényből áll, amely gondos kézi munkával kerül megművelésre és a kézműves borászat legősibb hagyományait ápolja. A szőlőbirtokot vezető tulajdonos, dr. Fekete Zsolt, a Csopaki Kódex Védjegybizottságának elnökeként személyesen is őrködik a birtok hagyományos technológián alapuló borainak minősége felett.

TOVÁBB A BOROKHOZ

KARÁDI – BERGER

Karádi Szilvia és Berger Zsolt 1999-ben alapították borászatukat Erdőbényén. Területeik a Palandor és a Narancsi dűlőben találhatók, kiváló déli, délnyugati fekvésben. 4,6 hektárunkból jelenleg 3,6 hektár terem. Az idős ültetvényekről készített borainkat kézműves módszerekkel, minimális technológiával készítik a Tokaj-hegyaljai hagyományokat követve.

TOVÁBB A BOROKHOZ

GRÁL PINCE

Mucsi Zalán fiatal borász a Pántlika pince birtokigazgatási feladatok mellett építi saját birtokát Tolnában, egészen pontosan Gyönkön. Középpontban a 2 Ha-os Pelzberg dűlő áll, melyben a Kékfrankoson van a hangsúly némi Szürkebaráttal és Merlot-val kiegészítve. Organikus művelésmódnak és a legkíméletesebb feldolgozásnak, természethű borkészítésnek a híve.

TOVÁBB A BOROKHOZ

SÁNDOR ZSOLT ORGANIKUS PINCÉSZETE

Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta.

Az utóbbi végett választottam a Bükki borvidéket és nem a körülöttünk lévő ismerteket.Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen -mint oly sok minden- ez is működött!A bükki borvidék 1970 óta önálló, de a környéken a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya igen régre nyúlik vissza. Avason  már a XVIII. században komoly pincerendszer épült ki. A borvidék talaja jellemzően riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok. Számomra fontos a Természet és a környezetem egészsége, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort. Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat.

TOVÁBB A BOROKHOZ

VÁLI PÉTER

A napfény, a bor, a gyerekek – és a Badacsony. „A magam örömére” – így hirdeti magát a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb ízvilágú borokat palackozó pincészete. És akinek a „maga örömére” szolgál, az nemcsak Váli Péter, aki megálmodta, hanem Váli Bogi, aki alkotó- és játszótársa a borászatban és az életben – e kettő immár egymástól elválaszthatatlan, ahogyan ők ketten is egymástól. Összekötötte őket mindezek mellett – vagy inkább felett – négy gyönyörű gyermek is, hogy bezáruljon a kör. Fajtaválaszték: Budai Zöld, Kéknyelű, Olaszrizling, Pinot Noir.

TOVÁBB A BOROKHOZ

SOMLÓ KINCSE

A Somló keleti oldalán, 1,5 hektáron, hagyományos bakművelésben, az bio művelésnek megfelelő módon gondoskodunk 11 ősi, Kárpát-medencei szőlőfajtáról.
Ültetvényünkben a somlai főfajták – Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Olasz rizling – mellett megtalálható a Zöldszilváni, Királyleányka, Kéknyelű, Budai, Gohér, Bakator és az Öreg, vagy Szagos Sárfehér is. Birtokunkhoz tartozik még egy 2.500 négyzetméteres fajtagyűjtemény, melyben további, mára már elfeledett magyar fajtával kísérletezünk. Célunk ezek újbóli termesztésbe vonásával az egykor volt somlai életre hívása.
Pincénkben természetes borok készülnek spontán erjesztéssel. Száműztünk minden segédanyagot, nem használunk enzimeket, élesztőket, aromatikát. Nem alkalmazunk cukor- és savpótlást, savtompítást, vagy egyéb vegyészkedést. A szőlőt – estenkénti édes, vagy aszús tétel készítésétől eltekintve – teljes érésben szüreteljük, majd változó időtartamú héjon áztatás után, a színlevet különválasztva és felhasználva dolgozzuk fel, kizárva minden, a szőlőgyümölcs aromavilágát befolyásoló tényezőt. (Ez okból kerüljük a fahordó használatát is.)
Boraink nem tudnak úszni, futni, vagy ugrani, így nem versenyeztetjük őket. Nem divatborok, így nem kívánjuk a fogyasztói trendeket sem követni. Bennük elsősorban a Somlót, a fajtát, a mikrokörnyezetet és magunkat próbáljuk bemutatni. Munkánkat nem az anyagi haszonszerzés motiválja, a célunk egyszerűen nem más, mint elvonatkoztatva minden tiszta, őszinte és szeretet vezérelte emberi tevékenységé: Az alkotás, vagyis az ég felé emelése annak, ami a sárból gyúratott!
TOVÁBB A BOROKHOZ

PÉCSELI PINCE

A Pécseli Pince jelképe a közös nevezőt fejezi ki: a szőlő, a bor, a természet közelsége jelenti számunkra azt az egységet, amire a családi pincénk épül. Pécseli József és Ágnes szőlész-borász kertészmérnökök, Mariann borkedvelő közgazdász, francia kitekintéssel. Közös bennünk a töretlen hit, a lelkesedés, hogy Etyeken komplex, elegáns, a terroirt-t bemutató borokat lehet és érdemes készíteni.

Etyeken, 1,5 ha területen gazdálkodunk, boraink kizárólag saját termesztésű szőlőből készülnek. Az ökológia szemlélet meghatározza pincénk egész működését. Szőlőfajtáinkat, a Chardonnay-t, Pinot noir-t, Pinot gris-t, és Zenitet a termőhelyi adottságok figyelembevételével választottuk ki. Gondosan ügyelünk a terméskorlátozásra, hogy a valódi fajta és terroir jellegek minél jobban megjelenjenek a borban.

Természetes borokat készítünk, optimális, teljes érésben szüretelve. Fajtánkként több szüreti időpontot is választunk, így borainkra jellemző a természetes gazdagság és harmónia. A borok saját természetes fejlődési útjukat járják be: spontán erjesztést követő hosszú, természetes tisztulás és érlelés után elegáns, finom savérzettel az érett szőlő gazdagsága kerül a palackba.

Mindannyian hisszük, hogy a bor egyszerre misztikum és egyszerű valóság, benne van az életünk, munkánk, örömünk, és hálánk. Tudjuk, hogy a mi munkánk a Teljesség szolgálatában áll, figyelünk, szeretjük, és kísérjük, hozzátesszük, amit tudunk, úgy hisszük ebben áll a mi feladatunk.

TOVÁBB A BOROKHOZ

EGLY KÉZMŰVES PINCE

Mondhatnám, hogy szőlész borász szakmérnökként végeztem és hegybíró voltam tíz éven át, mellesleg a Balaton-felvidéki borvidék alelnöke vagyok 12 éve, év agrárembere díjra jelöltek és döntős lettem. Igen ez valóban így van, de ez most nem a legfontosabb. Ez egy hosszú és tanulságos út, ami mind szükségszerű volt ahhoz ahol most állok. Hogy valóban ez lesz az utunk, igen utunk, mert van egy csodálatos feleségem és két lányom, együtt építjük a jövőt. Itt már nem egy álomról van szó, hanem egy családról, amit csinálunk már nem a munkánk, hanem az életünk. 3,5 ha szőlő egy egyedül álló terroiron, csodálatos környezetben . A bor számunkra nem más mint az ember és a természet örök párbeszéde, ahol ég és föld között születnek meg boraink. Gazdaságunk határmezsgyén van, kutatjuk és gyakoroljuk és hisszük hogy a biológiai – bio dinamikus gazdálkodás az utunk a jövőben. Boraink a táj ízét és illatát hordozzák magukban, legfőbb célunk, hogy a lehető legtermészetesebb módon mutassuk meg Sümeg titkait.

TOVÁBB A BOROKHOZ

UNGER BORMANUFAKTÚRA

Az Unger Bormanufaktura egy jogász és egy építész őrült vállalkozása. Célunk természetközeli terroir borok készítése Kékfrankosból. A szőlőben és a borkészítés során a legjobbat keressük és nem ismerünk kompromisszumot.

A Kőszegi-szőlőhegy történelmi területeit nyertük vissza a szőlőnek: a Kálvária-hegyen, a Felső-árnyékos dűlőben, a Szultán-dombon és az Ördögárokban telepítettünk újra Kékfrankost 2016-ban. Az oltványokat erre a területre és éghajlatra szelektálták. A szőlő közepes fürtű és bogyójú, amelyből olyan koncentrált bort készül, amely képes lekövetni a terroir apró rezdüléseit. Mi ezt az üzenetet szeretnénk megérteni és bemutatni a boron keresztül: a Kékfrankos sokféle kőszegi arcát, természetesen.

Vannak régi ültetvényeink is, amelyek közül az egyik a Kálvária templom mellett, a másik a városon kívül, a Guba-hegyen található. A Guba-hegyen a Kékfrankoson kívül Zweigelt és Syrah fajtákat is termelünk. A régi telepítésű területeket is természetes művelésre állítjuk át.

A szőlőt a bio és a biodinamika szabályainak megfelelően műveljük. A általunk telepített fiatal szőlőben sosem használtunk, és nem használunk felszívódó szereket, rovarölőt, vagy gyomírtót, azaz olyan vegyszereket, amelyek a természet sokfélesége ellen hatnak. A permetezés során réz és kén mellett zsurlóteát, csalánteát és narancsolajat használunk. A réz mennyiségét évről évre csökkentjük. A természet ritmusa szerint dolgozunk. A szőlőt növénytakaró borítja; törekszünk a természeti egyensúly megtalálására.

A pincénk egyszerre hagyományos és modern: egy az 1700-as évek közepén épült pincét újítottunk fel és modernizáltunk a kor igényeinek megfelelően, megtartva a  régi épület eredeti formáját, anyagait. A pince a Hegyalja utcában található.

A természetközeliség a pincében is megvalósul: a szőlő feldolgozása és a bor készítése során minimálisan avatkozunk be a természetes folyamatokba. A borokat válogatott egészséges szőlőből, spontán erjesztéssel készítjük, és azok nem, vagy csak minimális mértékű hozzáadott ként tartalmaznak. A borok szűretlenek, derítetlenek.

Filozófiánk alapján természetes terroir borokat készítünk. Célunk könnyű, koncentrált borok készítése, amelyek magas szintű egyensúlyt érnek el, és amelyek a sokféle gyümölcs és fűszer mellet képesek a dűlők egyediségének a bemutatására. A borászat első évjárata a 2020-as évjárat.

TOVÁBB A BOROKHOZ
Shopping Cart
Scroll to Top