PINCEKÉPVISELET

A szakmai tapasztalatommal és értékesítési munkámmal, segítem a családi pincészeteket, hogy magyar és nemzetközi szinten is megismerjék termékeiket és munkásságukat, ezáltal hozzásegítve Őket fejlődésükhöz és a kitűzött minőségi céljuk megvalósításához.

GALLAY KÉZMŰVES PINCE

Borbély Roland a borkészítés mesterségét, vagy legalábbis annak legjavát a tengerentúlon, Kaliforniában sajátította el. Hazaérkezvén szüleivel vágott bele egy kis birtok – ahogy ők nevezik, „boutique” borászat – felépítésébe, amely mára mintegy 11 hektárra rúg. Nyékládháza, Mályi és Miskolc legjobb dűlőiben található szőlőjük: a zenit, a pinot blanc és a zweigelt. Rolandot Amerikában élő bátyja és budapesti illetőségű kedvese, Zsuzsi is segíti, és úgy tűnik, a családi csapatmunka egyre inkább meghozza gyümölcsét.

TOVÁBB A BOROKHOZ

KARÁDI ÉS BERGER

Karádi Szilvia és Berger Zsolt 1999-ben alapították borászatukat Erdőbényén. Területeik a Palandor és a Narancsi dűlőben találhatók, kiváló déli, délnyugati fekvésben. 4,6 hektárunkból jelenleg 3,6 hektár terem. Az idős ültetvényekről készített borainkat kézműves módszerekkel, minimális technológiával készítik a Tokaj-hegyaljai hagyományokat követve.

TOVÁBB A BOROKHOZ

FEKETE SZŐLŐBIRTOK

A szőlőbirtok egy kis családi pince köré települt, amely a VINEA CSOPAK védjegyoltalom alatt álló egyik I. osztályú dűlőnek, a Hegyalja dűlőnek része. A birtok mindössze 1 Ha olaszrizling szőlő ültetvényből áll, amely gondos kézi munkával kerül megművelésre és a kézműves borászat legősibb hagyományait ápolja. A szőlőbirtokot vezető tulajdonos, dr. Fekete Zsolt, a Csopaki Kódex Védjegybizottságának elnökeként személyesen is őrködik a birtok hagyományos technológián alapuló borainak minősége felett.

TOVÁBB A BOROKHOZ
Bencze Istvan

BENCZE CSALÁDI BIRTOK

A Bencze családi birtokot 2011 novemberében alapították egy 0.3 hektáros olaszrizling parcellával, mára 20 hektár területtel rendelkeznek, melyben már a kezdetektől fogva organikus szemléletben dolgoznak, a Szent György-hegy déli oldalán. Bencze István tervei középpontjában a helyi, régi magyar szőlőfajták felfedezése, a helyi termőhely karakterét tükröző természethű borok és pezsgők készítése áll. Fajtaválaszték: Rajnai Riesling, Olaszrizling, Pinot Noir, Piros és Kék bakator, Zervin, Cabernet Sauvignon.

TOVÁBB A BOROKHOZ

TAGYON BIRTOK

A Birtok a festői szépségű Hegyestű tövében található. Mint sok romantikus vállalkozás a Tagyon Birtok is egy baráti hóbortból kezdődött. Később folyamatosan bővült a terület mérete és a szolgáltatások mennyisége, de a szlogen maradt a régi: “Barátoktól barátoknak..” A terület közel 4 ha, mely 60 gyümölcsfát,valamint 3 ha új és régi telepítésű szőlőt foglal magában. A növénytermesztést vegyszerek felhasználása nélkül, hagyományos módszerrel végzik, ahogy nagyszüleiktől tanulták. Fajtaválaszték: Rizlingszilváni, Olaszrizling, Szürkebarát.

TOVÁBB A BOROKHOZ

VÁLI PÉTER

A napfény, a bor, a gyerekek – és a Badacsony. „A magam örömére” – így hirdeti magát a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb ízvilágú borokat palackozó pincészete. És akinek a „maga örömére” szolgál, az nemcsak Váli Péter, aki megálmodta, hanem Váli Bogi, aki alkotó- és játszótársa a borászatban és az életben – e kettő immár egymástól elválaszthatatlan, ahogyan ők ketten is egymástól. Összekötötte őket mindezek mellett – vagy inkább felett – négy gyönyörű gyermek is, hogy bezáruljon a kör. Fajtaválaszték: Budai Zöld, Kéknyelű, Olaszrizling, Pinot Noir.

TOVÁBB A BOROKHOZ

GRÁL PINCE

Mucsi Zalán fiatal borász a Pántlika pince birtokigazgatási feladatok mellett építi saját birtokát Tolnában, egészen pontosan Gyönkön. Középpontban a 2 Ha-os Pelzberg dűlő áll, melyben a Kékfrankoson van a hangsúly némi Szürkebaráttal és Merlot-val kiegészítve. Organikus művelésmódnak és a legkíméletesebb feldolgozásnak, természethű borkészítésnek a híve.

TOVÁBB A BOROKHOZ

BARNABÁS PINCE

Családi gazdaságunk 2000. évtől foglalkozik szőlőműveléssel, borászattal, a Somló-hegy egyik legjobb adottságú területén, a déli fekvésű Aranyhegy dűlő tetején, mindössze 0,6 hektár nagyságú szőlőbirtokon. A természethű szőlőművelés és borászat célja csúcs minőségű borok előállítása, kizárólag magyar, somlói őshonos szőlőfajták (Hárslevelű és Furmint) termesztésével. A kiváló minőségű bor-ízvilág érdekében a termesztés során nagy gondot fordítunk a metszésre, zöldmunkára és az ésszerű terméskorlátozásra. Kizárólag érett, jóízű szőlőfürtök kerülnek feldolgozásra, mely során csak minimális mértékben használunk vegyszereket, így fajélesztőt sem, hagyjuk, hogy főleg a természetes folyamatok alakítsák, érleljék a borokat (10-20 hónapos fahordós és 3-5 hónapos palackos érlelés).

TOVÁBB A BOROKHOZ

SÁNDOR ZSOLT ORGANIKUS PINCÉSZETE

Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta.

Az utóbbi végett választottam a Bükki borvidéket és nem a körülöttünk lévő ismerteket.Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen -mint oly sok minden- ez is működött!A bükki borvidék 1970 óta önálló, de a környéken a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya igen régre nyúlik vissza. Avason  már a XVIII. században komoly pincerendszer épült ki. A borvidék talaja jellemzően riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok. Számomra fontos a Természet és a környezetem egészsége, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort. Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat.

TOVÁBB A BOROKHOZ

SANZON TOKAJ

Letisztult, elegáns szólamok Hegyaljáról

Valljuk és hisszük, hogy Tokaj-Hegyalján bort készíteni nem csak lehetőség, de felelősség is egyben. Dűlőnyi történelem, hagyomány és kultúra.

Borainkkal ezt a fajta sokszínűséget, gazdagságot és egyediséget szeretnénk megmutatni, letisztult, elegáns és modern stílusban. Célunk, hogy a bort a mindennapok apró luxusává tegyük.

A tulajdonosok: Rácz Erika és Jánosi Gergely. Egyikük sem borászcsaládból származik, de Erika Tokaj hegyalján született és nőtt fel, beleszületett a szőlő és bor világába, mindig is volt szőlőjük és boruk. A borászatot is a szülőktől átvett 0,3 hektáron indították el.

Jelenleg 2 hektár művelhető területtel rendelkeznek, mely Erdőbényei pincészetük közelében elterülő dűlőkben találhatóak. (Rány, Meszes és Nyakvágó). Alapvetően Furminttal dolgoznak, melyhez nemrég vásároltak egy 0,5 ha Hárslevelű ültetvényt.

Letisztultságra és harmóniára törekszik a borászat mind a szőlőben, mind a pincében. 2016-tól nem használ felszívódó szereket a növényvédelemben és a terület egyedi igényeihez igazodva „szolgálja” ki a szőlőt tápanyagokkal. Borainak karakterét a hűthető-fűthető tartályos erjesztés és a visszafogott, elegáns hordóhasználat határozza meg. Ehhez igazodik Ars poetica-juk is :Letisztult gondolatok palackba zárva.

„Hiszek abban, hogy a bor arcát a borász formálja igazán emberivé – amilyen a borász, azzá lesz a bor is. Bízunk benne, hogy boraink tükrözik ezt a visszafogott, letisztult gondolatvilágot.” Rácz Erika

TOVÁBB A BOROKHOZ

BAGOLYKŐ BIRTOK

Friedrich Dóri és Dani az egyetemen ismerkedtek meg, ahol Dani szőlész-borász mérnökként, Dóri élelmiszermérnökként végzett. Már ott eldöntötték, hogy közös birtokot szeretnének majd építeni. Először Tokajban dolgoztak és ott is szerették volna elkezdeni a közös jövőjüket, de be kellett látniuk, hogy nem hegyaljaiként nehezen tudtak boldogulni és területvásárlás tekintetében sem volt túl egyszerű a helyzet. Végül 2015 tavaszán Badacsonyba költöztek.
Dóri szülei 2013-ban vásároltak területet Badacsonyörsön. Ez egy 0,5 hektáros terület, nyugati kitettségű. Tavasszal telepítettek nagyjából megegyező arányban Ottonel Muskotály, Rózsakő és Olaszrizling fajtákat. A fajtaválaszték igazából Dóri szülei ötlete volt, mert Ők a telepítés idején ezeket tartották a legjobb boroknak a borvidéken.
Filozófia:
“A szőlőművelésben mindketten az ökológiai gazdálkodásban hiszünk.
A 2018-as évjáratban terveink szerint teljesen átállunk az ökológiai gazdálkodásra.
A pincébe igyekszünk minél kevésbé oxidált, egészséges mustot bevinni. Egyelőre hűtés nélkül erjednek a borok, de igyekszünk minél alacsonyabban tartani a hőmérsékletet, 18°C körül.  Érlelés szempontjából szeretnénk elkerülni a barrique hordó alkalmazását. Amint lehetőségünk lesz rá szeretnénk nagy méretű ászok hordókat beszerezni.
Erjedés után csak bentonitos derítést kapnak a borok.”

TOVÁBB A BOROKHOZ

KEMENDY TRADÍCIONÁLIS PEZSGŐMŰHELY

ifjabb Kemendy László 2016- ban alapította a Kemendy Tradicionális Pezsgőműhelyt . 1988-ban végzett a Budapesti Kertészeti Egyetemen, mint borász italtechnológus ezután 2015-ig közel 30 év munka után hagyta ott a Törley Pezsgőpincészet termelési és műszaki ügyvezető igazgatói székét.

Édesapjával Kemendy Lászlóval már közösen a 70-es években ásott balatonarácsi pincéje, és a pince fölé épített ház volt a kis vállalkozásunk ötlet-bölcsője ahol jelenleg az alapborok készülnek.

Jelenleg édesapja öccse, Miklós és a Balaton másik oldalán élő Kemendy Pista “bátyja” segítik a szőlős ügyeiket. A gondosan válogatott szőlők a balaton északi és déli partjáról származnak. A pezsgőkészítés a család budafoki birtokának pezsgőműhelyében történik melynek minden egyes mozdulatát kézzel végeznek. A családi munkából a fia Kemendy Kristóf is kiveszi a részét. Kemendy László nagy szeretettel és aktivitással keresi azt az utat, mely finom, harmonikus, kiegyensúlyozott pezsgő illat és íz világhoz vezet. A vállalkozás jellegéből adódóan kis mennyiségben kuriózumokat tud előállítani. Képesek finom , jó szerkezetű alapborokból, szigorú higiéniai viszonyok között, precíz technológiával, érdekes, limitált szériájú pezsgőket készíteni.

“Minden palack egyedi,
egy külön világ,
egy önálló élet…”

TOVÁBB A BOROKHOZ

STUMPF PINCÉSZET

 Dr. Stumpf János és fia Péter vezetik a családi pincészetet. János 1991 óta dolgozik mint mentőorvos Egerben, aki erősen kötődik a szőlőhöz, a borhoz, lévén Tokaj-Hegyalján Hercegkúton nőtt fel. Fizetéskiegészítésként kezdtek a szőlővel és borral foglalkozni 1992-ben azután ,hogy Egerbe költöztek. Eleinte csak bérelt ültetvényeik voltak, ma viszont már 20 hektár saját szőlővel rendelkeznek a város több dűlőjében. Jelenleg 9 Ha-on termesztenek szőlőt Eger legértékesebb termőterületén a Nagy-Eged dűlőben. “Kizárólag autodidakta módon, önerőből sajátítottam el az ehhez szükséges ismereteket,tanultam a fajtákról, klónokról, alanyokról, a növényvédelemről, a talajokról. Telepítettem magyar és világfajtákat, azonban mindegyiknél a fő szempont volt, hogy csak az adott fajtának legjobb klónjai  kerülhettek telepítésre. Az is fontos, hogy szeretem a természetet, s amikor csak tehetem, kinn tartózkodom, az tölt fel energiával.” A vállalkozásnak további  lendületet igazán az adott amikor fiam bejelentette, hogy szívesen folytatná, bővítené a megkezdett munkát. Péter energetikai mérnökként valamint gazdálkodási és vidékfejlesztési ágrármérnökként döntött úgy, hogy a szőlőtermelés és borászat az ami igazán érdekli. Korábban is szívesen és érdeklődően vett részt valamennyi munkában, amikor ideje engedte. Egyetemi évei után így már célirányosan 1 éves Ausztria képzésen vett rész Kremsben, ahol Weinmanager-i diplomát kapott. Ma már a munkák java részét Péter irányítja, de amikor szükséges mindig számíthat rám.
Szőlőinket 2,50×0,8 m térállásban telepítjük. A művelésmód: Guyot. Hektáronkénti termésátlag 50 q körül van. E cél elérése érdekében a csökkentett rügyszám mellett rendszeresen végzünk termésritkítást (zöldszüret). A szüret optimális idejének megválasztása a feldolgozás első fontos lépése. Azt követően pedig a lehető legtermészetesebb módon történő feldolgozás, érlelés. A hőmérséklet szabályozásán és alacsony dózisú kén adagolásán kívül nincs beavatkozás, hozzáadott anyag. 3-6 hónapos (fehér bor), 16-18 hónapos (vörös bor) fahordós érlelést követően derítés nélkül palackozunk. Több hónapos palackos érlelést követően kezdődik meg a borok értékesítése. Munkánk során a legfontosabb a minőség megtartása. A már említett Nagy-Eged dűlőben további területek telepítését tervezzük felhasználva az ott szerzett tapasztalatokat. Számos fajtával rendelkezünk már, a továbbiakban a bővítéseket azokkal tervezzük amivel igazán kiemelkedő minőséget tudunk elérni.
TOVÁBB A BOROKHOZ

SZIeGL PINce

A Sziegl Pince élete 2012-ben indult egy ajándékba kapott, több mint 80 éves szőlőparcellával és egy kölcsön hordóval. Kadarka volt az első borunk, és a hajósi határ legszebb szőlőterülete lett a szabadidőnk kedvelt színhelye. Az idős tőkék, a csodás környezet elég hamar magávalragadott bennünket és rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy a szülőfalunkban képzeljük el a jövőnket. Ekkor léptünk be a húszas éveinkbe, még a Kertészeti Egyetem padjait koptattuk, de hétvégére mindig hazasiettünk és gondoztuk a meglévő területet, kerestük a következő megvásárolható parcellát. A család látva a lelkesedést vásárolt egy hagyományos kis hajósi présházat nekünk, ahol a következő évtől történt a feldolgozás. A zsebpénzünk és az első borokból származó bevételünk újabb szőlőterületek vásárlására fordítottuk, így ma már 5,5-6 hektár saját területről készíthetünk bort. A pincekapacitásunk is bővült: mára 3 hagyományos présházban készülnek a borok, melynek egyike vendéglátásra is szolgál.
A szőlőkben folyamatosan, kis elhanyagolt parcellákat vásároltunk, hiszen a pénztárcánk és a terület adottsága volt a 2 fő szempont a döntéseink során. Az elmúlt években ezek a területek felújításán, újratelepítésén vagy fajtaváltásán, vagyis az egységesítésen, az elképzeléseinkre való formáláson dolgoztunk. A birtokunk nagy része löszös agyag altalajon fekszik, melynek felső rétege nagyon heterogén: az egészen magas humusz- és mésztartalmú lepelhomoktól kezdve egészen a finomszerkezetű könnyű homoktalajokig, néhol barna erdőtalaj is megtalálható. A kíméletes szőlőművelésben hiszünk. Rengeteg kézimunkát, gondos odafigyelést, szigorú terméskorlátozást, organikus szőlőművelést alkalmazunk. Az általunk kialakított birtokon termeszteni kívánt fajták az Olaszrizling, Rajnai rizling, Kövidinka, Furmint, Hárslevelű, a Kadarka és a Kékfrankos.
A pincében is hagyományos technológiával dolgozunk. Valamennyi héjon áztatás után fajélesztő hozzáadása nélkül, spontán erjesztünk. Szeretünk a borokkal kísérletezni: késői szüretek, különböző feldolgozási módok, narancsbor készítés és ennek alternatívái. Segédanyagokat sem használunk a borkészítés során, csak ként és minimális bentonitot (agyagásvány, természetes anyag) a stabilizáláshoz. Minél jobb a szőlő alapanyag, annál kevesebb beavatkozás kell a pincében. Így lehet őszinte borokat készíteni, melyek szépen tükrözik a termőhely adottságait – ami méltatlanul elfeledett a Hajós- Bajai borvidéken. Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy milyen szép környezetben élünk, milyen egyedülálló a Hajósi Pincefalu és hogy igenis van potenciál az itteni borokban.
Megjelenés: a címkéken a fák a dűlőt, a termőhelyet szimbolizálják. Utólag, kézzel pecsételve kerülnek rá a papírra – ezzel is szimbolizálva a befektetett kézimunkát, az odafigyelést. Kutatjuk és próbáljuk megismerni a régi dűlőket, azok közötti különbségeket. 2015 óta készítünk dűlőszelekciókat, amik hamarosan kóstolhatóak is lesznek. A házasított borokon pedig más, színes grafikák vannak. Minden fajtából kis palackszámú tétel készül, minden palackot egyesével számozunk.

TOVÁBB A BOROKHOZ

©2018 DemiJohn

Log in with your credentials

Forgot your details?