PINCEKÉPVISELET

A szakmai tapasztalatommal és értékesítési munkámmal, segítem a családi pincészeteket, hogy magyar és nemzetközi szinten is megismerjék termékeiket és munkásságukat, ezáltal hozzásegítve Őket fejlődésükhöz és a kitűzött minőségi céljuk megvalósításához.

GALLAY KÉZMŰVES PINCE

Borbély Roland a borkészítés mesterségét, vagy legalábbis annak legjavát a tengerentúlon, Kaliforniában sajátította el. Hazaérkezvén szüleivel vágott bele egy kis birtok – ahogy ők nevezik, „boutique” borászat – felépítésébe, amely mára mintegy 11 hektárra rúg. Nyékládháza, Mályi és Miskolc legjobb dűlőiben található szőlőjük: a zenit, a pinot blanc és a zweigelt. Rolandot Amerikában élő bátyja és budapesti illetőségű kedvese, Zsuzsi is segíti, és úgy tűnik, a családi csapatmunka egyre inkább meghozza gyümölcsét.

TOVÁBB A BOROKHOZ

KARÁDI ÉS BERGER

Karádi Szilvia és Berger Zsolt 1999-ben alapították borászatukat Erdőbényén. Területeik a Palandor és a Narancsi dűlőben találhatók, kiváló déli, délnyugati fekvésben. 4,6 hektárunkból jelenleg 3,6 hektár terem. Az idős ültetvényekről készített borainkat kézműves módszerekkel, minimális technológiával készítik a Tokaj-hegyaljai hagyományokat követve.

TOVÁBB A BOROKHOZ

FEKETE SZŐLŐBIRTOK

A szőlőbirtok egy kis családi pince köré települt, amely a VINEA CSOPAK védjegyoltalom alatt álló egyik I. osztályú dűlőnek, a Hegyalja dűlőnek része. A birtok mindössze 1 Ha olaszrizling szőlő ültetvényből áll, amely gondos kézi munkával kerül megművelésre és a kézműves borászat legősibb hagyományait ápolja. A szőlőbirtokot vezető tulajdonos, dr. Fekete Zsolt, a Csopaki Kódex Védjegybizottságának elnökeként személyesen is őrködik a birtok hagyományos technológián alapuló borainak minősége felett.

TOVÁBB A BOROKHOZ
Bencze Istvan

BENCZE CSALÁDI BIRTOK

A Bencze családi birtokot 2011 novemberében alapították egy 0.3 hektáros olaszrizling parcellával, mára 20 hektár területtel rendelkeznek, melyben már a kezdetektől fogva organikus szemléletben dolgoznak, a Szent György-hegy déli oldalán. Bencze István tervei középpontjában a helyi, régi magyar szőlőfajták felfedezése, a helyi termőhely karakterét tükröző természethű borok és pezsgők készítése áll. Fajtaválaszték: Rajnai Riesling, Olaszrizling, Pinot Noir, Piros és Kék bakator, Zervin, Cabernet Sauvignon.

TOVÁBB A BOROKHOZ

TAGYON BIRTOK

A Birtok a festői szépségű Hegyestű tövében található. Mint sok romantikus vállalkozás a Tagyon Birtok is egy baráti hóbortból kezdődött. Később folyamatosan bővült a terület mérete és a szolgáltatások mennyisége, de a szlogen maradt a régi: “Barátoktól barátoknak..” A terület közel 4 ha, mely 60 gyümölcsfát,valamint 3 ha új és régi telepítésű szőlőt foglal magában. A növénytermesztést vegyszerek felhasználása nélkül, hagyományos módszerrel végzik, ahogy nagyszüleiktől tanulták. Fajtaválaszték: Rizlingszilváni, Olaszrizling, Szürkebarát.

TOVÁBB A BOROKHOZ

VÁLI PÉTER

A napfény, a bor, a gyerekek – és a Badacsony. „A magam örömére” – így hirdeti magát a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb ízvilágú borokat palackozó pincészete. És akinek a „maga örömére” szolgál, az nemcsak Váli Péter, aki megálmodta, hanem Váli Bogi, aki alkotó- és játszótársa a borászatban és az életben – e kettő immár egymástól elválaszthatatlan, ahogyan ők ketten is egymástól. Összekötötte őket mindezek mellett – vagy inkább felett – négy gyönyörű gyermek is, hogy bezáruljon a kör. Fajtaválaszték: Budai Zöld, Kéknyelű, Olaszrizling, Pinot Noir.

TOVÁBB A BOROKHOZ

GRÁL PINCE

Mucsi Zalán fiatal borász a Pántlika pince birtokigazgatási feladatok mellett építi saját birtokát Tolnában, egészen pontosan Gyönkön. Középpontban a 2 Ha-os Pelzberg dűlő áll, melyben a Kékfrankoson van a hangsúly némi Szürkebaráttal és Merlot-val kiegészítve. Organikus művelésmódnak és a legkíméletesebb feldolgozásnak, természethű borkészítésnek a híve.

TOVÁBB A BOROKHOZ

BARNABÁS PINCE

Családi gazdaságunk 2000. évtől foglalkozik szőlőműveléssel, borászattal, a Somló-hegy egyik legjobb adottságú területén, a déli fekvésű Aranyhegy dűlő tetején, mindössze 0,6 hektár nagyságú szőlőbirtokon. A természethű szőlőművelés és borászat célja csúcs minőségű borok előállítása, kizárólag magyar, somlói őshonos szőlőfajták (Hárslevelű és Furmint) termesztésével. A kiváló minőségű bor-ízvilág érdekében a termesztés során nagy gondot fordítunk a metszésre, zöldmunkára és az ésszerű terméskorlátozásra. Kizárólag érett, jóízű szőlőfürtök kerülnek feldolgozásra, mely során csak minimális mértékben használunk vegyszereket, így fajélesztőt sem, hagyjuk, hogy főleg a természetes folyamatok alakítsák, érleljék a borokat (10-20 hónapos fahordós és 3-5 hónapos palackos érlelés).

TOVÁBB A BOROKHOZ

SÁNDOR ZSOLT ORGANIKUS PINCÉSZETE

Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta.

Az utóbbi végett választottam a Bükki borvidéket és nem a körülöttünk lévő ismerteket.Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen -mint oly sok minden- ez is működött!A bükki borvidék 1970 óta önálló, de a környéken a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya igen régre nyúlik vissza. Avason  már a XVIII. században komoly pincerendszer épült ki. A borvidék talaja jellemzően riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok. Számomra fontos a Természet és a környezetem egészsége, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort. Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat.

TOVÁBB A BOROKHOZ

SANZON TOKAJ

Letisztult, elegáns szólamok Hegyaljáról

Valljuk és hisszük, hogy Tokaj-Hegyalján bort készíteni nem csak lehetőség, de felelősség is egyben. Dűlőnyi történelem, hagyomány és kultúra.

Borainkkal ezt a fajta sokszínűséget, gazdagságot és egyediséget szeretnénk megmutatni, letisztult, elegáns és modern stílusban. Célunk, hogy a bort a mindennapok apró luxusává tegyük.

A tulajdonosok: Rácz Erika és Jánosi Gergely. Egyikük sem borászcsaládból származik, de Erika Tokaj hegyalján született és nőtt fel, beleszületett a szőlő és bor világába, mindig is volt szőlőjük és boruk. A borászatot is a szülőktől átvett 0,3 hektáron indították el.

Jelenleg 2 hektár művelhető területtel rendelkeznek, mely Erdőbényei pincészetük közelében elterülő dűlőkben találhatóak. (Rány, Meszes és Nyakvágó). Alapvetően Furminttal dolgoznak, melyhez nemrég vásároltak egy 0,5 ha Hárslevelű ültetvényt.

Letisztultságra és harmóniára törekszik a borászat mind a szőlőben, mind a pincében. 2016-tól nem használ felszívódó szereket a növényvédelemben és a terület egyedi igényeihez igazodva „szolgálja” ki a szőlőt tápanyagokkal. Borainak karakterét a hűthető-fűthető tartályos erjesztés és a visszafogott, elegáns hordóhasználat határozza meg. Ehhez igazodik Ars poetica-juk is :Letisztult gondolatok palackba zárva.

„Hiszek abban, hogy a bor arcát a borász formálja igazán emberivé – amilyen a borász, azzá lesz a bor is. Bízunk benne, hogy boraink tükrözik ezt a visszafogott, letisztult gondolatvilágot.” Rácz Erika

TOVÁBB A BOROKHOZ

BAGOLYKŐ BIRTOK

Friedrich Dóri és Dani az egyetemen ismerkedtek meg, ahol Dani szőlész-borász mérnökként, Dóri élelmiszermérnökként végzett. Már ott eldöntötték, hogy közös birtokot szeretnének majd építeni. Először Tokajban dolgoztak és ott is szerették volna elkezdeni a közös jövőjüket, de be kellett látniuk, hogy nem hegyaljaiként nehezen tudtak boldogulni és területvásárlás tekintetében sem volt túl egyszerű a helyzet. Végül 2015 tavaszán Badacsonyba költöztek.
Dóri szülei 2013-ban vásároltak területet Badacsonyörsön. Ez egy 0,5 hektáros terület, nyugati kitettségű. Tavasszal telepítettek nagyjából megegyező arányban Ottonel Muskotály, Rózsakő és Olaszrizling fajtákat. A fajtaválaszték igazából Dóri szülei ötlete volt, mert Ők a telepítés idején ezeket tartották a legjobb boroknak a borvidéken.
Filozófia:
“A szőlőművelésben mindketten az ökológiai gazdálkodásban hiszünk.
A 2018-as évjáratban terveink szerint teljesen átállunk az ökológiai gazdálkodásra.
A pincébe igyekszünk minél kevésbé oxidált, egészséges mustot bevinni. Egyelőre hűtés nélkül erjednek a borok, de igyekszünk minél alacsonyabban tartani a hőmérsékletet, 18°C körül.  Érlelés szempontjából szeretnénk elkerülni a barrique hordó alkalmazását. Amint lehetőségünk lesz rá szeretnénk nagy méretű ászok hordókat beszerezni.
Erjedés után csak bentonitos derítést kapnak a borok.”
TOVÁBB A BOROKHOZ

©2018 DemiJohn

Log in with your credentials

Forgot your details?