Bor, étterem, recept – 10+1 séf könnyű, nyári receptje salátával, 12 jó borhoz

Összeválogattunk tizenkét olyan bort, amit szívesen kóstolunk újra meg újra, és amiből gyakran viszünk haza vagy a barátainkhoz is egy-egy palackkal. Aztán jött az ötlet, hogy jó lenne egy passzoló receptet találni hozzájuk, de valami egészen könnyűt és egyszerűt, amit nyáron akár a kertben is el lehet készíteni.

Úgyhogy a borokat elvittük 10 klassz étterem séfjének, hogy kóstolják meg és gondolkozzanak, mit főznének mellé. Csak néhány alapanyagból, hogy bárki, szinte bárhol el tudja készíteni. Néhol végül kicsit egyszerűbb, máshol kacifántosabb lett a menü, de a kiindulópont mindenhol a saláta lett. Mi pedig pár nappal később elindultunk és bejártuk szinte az egész országot, hogy megkóstoljuk, melyik borhoz mit főztek.

Miközben jártuk az éttermeket, beszélgettünk, és kóstoltuk az ételeket a borokkal – tudjuk, hálátlan meló – tettünk egy kis kitérőt Balatonhenyére is. Vadász Györgyhöz mentünk, akit Zánka első „street food” helyén, a Neked főztem-ben ajánlottak. „Ahogy a faluban elhagyjátok a kocsmát, baloldalon, a patakparton ki lesz írva, hogy zöldség” – ilyen útbaigazítást kaptunk.

Gyuri bácsi pont megjött a köveskáli piacról, ahol minden szombaton árulja a szó legszorosabb értelmében bio zöldségeit és gyümölcseit. Épphogy bemutatkoztunk, már bele is vágott: „Rengeteg zöldséggel kísérletezünk. Csak burgonyából 4-5 féle van a kertben, a legritkább és ezért a legértékesebb a lila krumpli, burgonyachipsnek legyalulni is ezt a legjobb.

Salátából 3-félét  termesztünk: csillagsalátát, római salátát és fejes salátát. Aztán amikor elfogytak, jön a spenót, vagy közeli rokona, a mángold, a rukkola vagy a cékla és annak levele.”

Ezekről a zöldségfélékről sok érdekességet és Gyuri bácsi jólbevált salátaöntetének receptjét kaptuk útravalónak:

Édeskömény magot, római köményt,friss kaprot, bazsalikomot és kakukkfüvet keverjünk össze tejföllel vagy tejszínnel, és adjunk hozzá fokhagymát, végül sózzuk és borsozzuk.

Aztán több kiló ajándék zöldséggel és gyümölccsel elindultunk, hogy tovább kóstoljuk, mit lehet még ezekből a zöldségekből készíteni a borok mellé.

 

©2020 DemiJohn

Log in with your credentials

Forgot your details?